Csertán Gáztechnika

csertan logo_w

+36 20 282 00 00

Badge Text

Gazdaságos energiafelhasználás - Főzés


Milyen edényeket használjunk?
Új edényeink beszerzésénél vagy a régiek cseréjénél érdemes apránként a kissé drágább, de energiatakarékos főzésre is alkalmas eszközöket beszerezni. Ez a befektetés hosszú távon mindenképp mégtérül.ˇ - Kedvelt eszköz a kuktafazék, melyben sokkal hamarabb és lényegesen kevesebb energiával megfő bármilyen étel. Például a paprikás elkészítése kuktában 20-30 percig tart, ugyanez hagyományos edényben akár 1 ° 1 1 óra is lehet, azonos "lángon" főzve. Egy húsleves esetében pedig már órákban mérhető a különbség. ˇ - Kuktánk kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy mérete illeszkedjen a család, illetve a gázégő nagyságához!ˇ - Az energiatakarékos főzést segítik azok a modern, nemesacél edények is, amelyek alja teljesen sík és speciális hőtároló fémötvözetből készült. ˇ - Igaz ugyan, hogy költségesek, de valóban minimális energiafelhasználással működtethetők a csúcstechnológiájú, speciális főzőedény-rendszerek. További előnyük, hogy a bennük készített ételek táp- és élvezeti értéke sokkal nagyobb, mint a hagyományos edényekben készített ételeké.

Milyen tűzhelyet vagy sütőt válasszunk?
A tűzhelyek, de főleg a sütők minőségét döntően a hatásfokuk jellemzi, azaz, hogy milyen mértékben képesek az elégetett földgázt hasznosítani. A kiválasztáskor vegyük figyelembe alapvető főzési és sütési szokásainkat, valamint kényelmi igényeinket is. - Energiatakarékossági szempontból célszerű földgázüzemű, légkeveréses sütőt választani, mely nemcsak kevesebb energiát igényel, de egyenletesebben is süt. - Ügyeljünk arra, hogy a sütő ajtaja jól záródjon, hiszen ez nemcsak a megfelelő sülést biztosítja, hanem sok energiát is megtakaríthatunk vele!

Mennyit spórolhatunk egy kis odafigyeléssel?
A jó szakács nemcsak az alapanyagokkal, hanem az energiával is ügyesen gazdálkodik. - Jóval kevesebb energia kell a főzéshez, ha fedőt használ és nem főz a szükségesnél több vízzel. Így az illatanyagok is az edényen belül maradnak, és az étel aromadúsabb lesz. - Figyeljen arra, hogy a gázláng mindig az edény alatt maradjon, hiszen a legnagyobb lángon sem fő gyorsabban az étel, csupán jóval több energiát használ el feleslegesen.ˇ Ha az étel már felforrt, vegye takarékra a lángot! Normál főzőedény esetében még a legnagyobb lángon sem lehet 100 Celsius foknál magasabb főzési hőmérsékletet elérni. - Sok energiát takaríthat meg azzal, ha jól zár a sütő ajtaja, és nem nyitogatja gyakran. - A sütőt az ajánlott sütési idő vége előtt már akár 8-10 perccel kikapcsolhatja. - Egyidőben akár kétféle ételt is készíthet a sütőben, még akkor is, ha az nem légkeveréses kivitelű. Ebben az esetben azonban előfordulhat, hogy a tepsiket fel kell cserélnie.

Csertán Gáztechnika

Fűtés

Mikor optimális a gázégő beállítása?
Hogyan fűtsünk energiatakarékosan?
Megtakarítási lehetőségek kis ráfordítással! Megtakarítási lehetőségek felújításkor, új ház építésekor!
Hőszigetelés - a mindig megtérülő beruházás!
Ahány ház, annyi kémény...
Kazán - a fűtési rendszer szíve

Bővebben >>
Csertán Gáztechnika

Főzés

Milyen edényeket használjunk?
Milyen tűzhelyet vagy sütőt válasszunk?
Mennyit spórolhatunk egy kis odafigyeléssel?

Bővebben >>
Csertán Gáztechnika

Vízmelegítés

Hogyan takarékoskodjunk a meleg vízzel?
Megtakarítási lehetőségek - eszköz vagy anyagi ráfordítás nélkül
Nagy megtakarítási lehetőségek - kis költségráfordítással
Nagy megtakarítási lehetőségek - nagyobb befektetéssel, hosszú távra

Bővebben >>