Csertán Gáztechnika

csertan logo_w

+36 20 282 00 00

Badge Text

Gazdaságos energiafelhasználás - Fűtés


Mikor optimális a gázégő beállítása?
Erről a gázláng színe alapján győződhetünk meg:
- A jól beszabályozott égő lángjának színe kék, a lángcsúcsoknál enyhén lilás árnyalatú. - Ha a láng színe túlságosan homogén világoskék, vagy szinte nem is látszik, az a szükségesnél nagyobb légmennyiségre utal, ha viszont vöröses, vagy narancssárgás lángot látunk, akkor a gáz elégetéséhez nem áll rendelkezésre elegendő oxigén. Az égés hatásfoka mindkét esetben kisebb, mint a jól beszabályozott égőé: ahány százalékkal csökken az égő hatásfoka, ugyanannyival nő az energiafogyasztásunk.
Rendszeres karbantartás = üzembiztonság és energíamegtakarítás! Minden gázüzemű készülék rendszeres karbantartást igényel. Ennek hiányában a készülékek hatásfoka folyamatosan romolhat, ami akár 5-40 %-os többletköltséget is okozhat.
A gázkészülékek eredeti hatásfokán utólagos beavatkozással nem lehet javítani, de helytelen üzemeltetéssel a meglévőt el lehet rontani.
- Javasoljuk, hogy évente egyszer, célszerűen a fűtési szezon előtt végeztessük el a tisztítást és az égők beszabályozását. Ezt a feladatot kézséggel elvégezzük önnek.
- A gyújtóláng is fogyaszt, mégpedig nem is keveset. Egy gyújtólángon átlagosan havi 10 m3 (!) gáz ég el. Nem folyamatos üzemű készülékeknél a gyújtólángot éjszakára és hosszabb üzemszüneti időszakokra (pl. ha több napra elmegyünk otthonról) zárjuk el!

Hogyan fűtsünk energiatakarékosan?
Akár családi házban, "bérházban", akár panelépületben lakunk (15-20 évnél idősebb épületek esetében), fűtési többlet-energiafelhasználásunk egy részét az ablakokon és ajtókon, valamint a gyenge hőszigetelőképességű falazaton keresztül távozó hő miatti veszteség okozza. - Jelentősen csökkenthetjük az ablakokon távozó hő mennyiségét, ha sötétedéskor leeresztjük a redőnyt és behúzzuk a sötétítő függönyt. - Ne zárjuk körül bútorokkal a fűtőtestet, mert ezzel akadályozzuk a meleg levegő szabad áramlását. Ha fűtőtestünk valamilyen burkolattal rendelkezik, ügyeljünk arra, hogy a légáramlást biztosító nyílások mindig szabadok legyenek!
- Fűtési költségeink jelentős hányadát megtakaríthatjuk, ha alacsonyabb hőmérséklettel is megelégszünk. Már 1 °C átlaghőmérséklet-csökkentéssel is 6 % energiamegtakarítást érhetünk el! - Életvitelünkhöz igazodva, a nap folyamán akár többszöt is változtathatjuk a hőmérsékletet egy adott helyiségben. Alkalmazhatunk napi vagy heti beállítást biztosító, programozható termosztátot is. - Éjszaka, vagy ha nem tartózkodunk otthon, elegendő a lakást 16 °C-ra, az úgy nevezett temperálási hőmérsékletre fűteni.
- A lakás különböző helyiségeit mindig csak a rendeltetésüknek megfelelő hőmérsékletre fűtsük. Erre is csak a tényleges használat idejére van szükség.
- A központi, vagy cirkó-fűtésű lakásokban ez úgy oldható meg, ha az egymástól eltérő hőmérsékletigényű helyiségek hőszabályozására termosztatikus szabályozószelepeket építtetünk be a radiátorokhoz. - Friss levegőre télen is szükségünk van. Különösen igaz ez akkor, ha a belső térben olyan gázkészülék üzemel, amely az égéshez a helyiség levegőjét használja. Fűtési idényben a levegőcserét gyakori, de rövid ideig tartó, intenzív szellőztetéssel valósítsuk meg!
- Új épületek tervezésénél alapvető szempont az épület ideális tájolása (az építési telek földrajzi adottságaitól függően). A lehető legnagyobb felületével a Nap irányába tájolt és megfelelően kialakított épülettel "rövidíthetünk" a fűtési idény hosszán.

Megtakarítási lehetőségek kis ráfordítással !
Léteznek olyan egyszerű és olcsó megoldások, amelyekkel jelentős energiamegtakarítás érhető el, ráadásul ezek egy részét magunk is kivitelezhetjük.
- Helyezzünk a konvektor, vagy a radiátor mögötti falrészre alumínium-fóliával bevont hőszigetelő lapot, úgy nevezett hőtükröt! A hőtükör a szoba irányába veri vissza a hőt, ami különben a falon keresztül a szabadba távozna. Ha nincs ilyen hővisszaverő lapunk, megteszi akár a konyhai alufólia is. - Lakásunk fűtésekor elsődleges célunk a kellemes melegérzet biztosítása. Ennek egyik eleme a levegő hőmérséklete, másik pedig a megfelelő páratartalom. Melegérzetünket jelentősen javíthatjuk, ha rendszeresen párologtatunk.
- Központi vagy cirkó-fűtéssel ellátott lakásokban az életvitelünket követő fűtés megoldása érdekében a kazán vezérlését ellátó központi termosztát mellett célszerű a többi helyiség hőleadóinak (radiátor) elzárószelepeit termosztatikus kivitelűre cserélni. Így megoldhatjuk az egyes helyiségek hőmérsékletének egymástól független szabályozását, és megakadályozhatjuk a túlfűtést.
- Jelentős megtakarítás érhető el a nyílászárók résveszteségeinek csökkentésével. Az utólagos hőszigetelésre többféle, akár házilagosan is kivitelezhető megoldás létezik
- A nyílászárók üvegfelületeinek hővisszaverő fóliázása is hatékony kiegészítő megoldás, mert télen segít a helyiségben tartani a meleget, de nyáron is hasznos, hiszen csökkenti a közvetlen napsugárzás hatását. - A fűtési veszteségek csökkentése érdekében a kazánházban lévő és a fűteni nem kívánt helyiségekben áthaladó csővezetékeket lássuk el megfelelő vastagságú hőszigeteléssel (csőhéj)!
Célszerű megoldani a melegvíz-vezetékek és a melegvíztárolók hőszigetelését is.


Megtakarítási lehetőségek felújításkor, új ház építésekor !
Új ház építése, vagy felújítás esetén már az épületgépészeti tervezés folyamán érdemes törekedni az energiatakarékos megoldások alkalmazására! Az épületek, épületgépészeti rendszerek korszerű kialakítása, felújítása a kivitelezési költségek és a várható megtakarítások alapos előzetes elemzését igénylik. Gondos tervezéssel, energiatakarékos építéssel, ill. felújítással a hagyományos rendszer energiaköltségeinek legalább a fele megtakarítható.
- A kivitelezést bízzuk tapasztalt gáz,víz-, illetve fűtésszerelő szakemberre!
- A gázüzemű berendezések üzembe helyezését kizárólag a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által regisztrált, továbbá a márkaképviselet által feljogosított szakember végezze! Csak így garantálható az adott berendezés optimális beállítása, továbbá a gyártó által biztosított garancia.
- Időjárásfüggő szabályozó rendszer beépítésével kazánunk alkalmassá válik arra, hogy teljesítményével folyamatosan igazodjon a külső hőmérséklet változásaihoz.

Hőszigetelés - a mindig megtérülő beruházás!
A régebbi építésű házak hőveszteségének 30-50 %-át a hagyományos szerkezetű, gyenge hőszigetelő képességű ajtók és ablakok okozzák.
- Építés vagy felújítás során törekedjünk arra, hogy a falszerkezeten, a födémeken, a tetőn és a nyílászárókon a lehető legkisebb legyen a hőveszteség! Ezt a külső határoló felületek minimalizálásával és hatékony hőszigeteléssel érhetjük el.
- A jó hővédelem biztosítására célszerű többrétegű falszerkezeteket kialakítani. - A mennyezet és a tetőtér hőszigetelésére korszerű szigetelőanyagok állnak rendelkezésre. - A tetőszerkezet szigeteléséhez ajánlatos olyan hőszigetelő anyagot alkalmazni, melynek külső felülete hővisszaverő és párazáró (pl. alumínium) fóliával borított. Ez megóvja a belső teret az intenzív napsugázástól, továbbá a nedvesség bejutásától.
- A hagyományos vagy régebbi ablakredőnyök tokja többnyire rosszul szigetelt üreg. Ez felújításkor mindenképpen gondos szigetelést kíván, de még jobb, ha a régi redőnyt megszüntetjük, helyét teljesen betömjük és helyette új, külső hőszigetelésű redőnyt szerelünk fel.

Ahány ház, annyi kémény.
A fűtési rendszer szerves része a kémény. A gázfelhasználás biztonsága nagyban függ a kémények állapotától. A jól megválasztott kéményszerkezet optimális kiegészítője a fűtőberendezésnek, és biztosítja a környezetkímélő, emellett energiatakarékos működést. Milyen a jó kémény?
- A korszerű kéménynek mindenképpen nedvességre érzéketlennek kell lennie. Jó tudni, hogy az optimális kéményrendszerrel több mint 5 % energiamegtakarítás érhető el.
- A kémények átvizsgálását - a gázkészülékekhez hasonlóan - évente célszerű elvégeztetni, hiszen a bennük felgyülemlett szennyeződések gátolhatják az égéstermékek (pl. szén-monoxid) távozását, így azok visszaáramlásának okozói lehetnek.

Kazán - a fűtési rendszer szíve!
- Mind egyedi, mind központi fűtés esetén a fűtési rendszer lelke a kazán. A hagyományos kazánok a bevitt energia 55-75 %-át hasznosítják. A modern kazánok hőhasznosítása ezzel szemben 85 %-os, de az ún. kondenzációs kazánok esetén ez az érték már meghaladja a 95 %-ot.
- Fűtési költségeinknek annyi százalékát takarítjuk meg, ahány százalékkal magasabb hatásfokú berendezést vásárolunk. A típus kiválasztásakor gondoljunk erre is!
- Az új kazán kiválasztásánál nagyon fontos, hogy csak akkora teljesítményűt vásároljunk, amekkora éppen fedezi lakásunk maximális hőigényét. Felesleges, sőt káros is "túlbiztosítani" a fűtést. A túlméretezett kazánok ugyanis kevésbé jól szabályozhatók, mint a kellő teljesítményűek.

Csertán Gáztechnika

Fűtés

Mikor optimális a gázégő beállítása?
Hogyan fűtsünk energiatakarékosan?
Megtakarítási lehetőségek kis ráfordítással! Megtakarítási lehetőségek felújításkor, új ház építésekor!
Hőszigetelés - a mindig megtérülő beruházás!
Ahány ház, annyi kémény...
Kazán - a fűtési rendszer szíve

Bővebben >>
Csertán Gáztechnika

Főzés

Milyen edényeket használjunk?
Milyen tűzhelyet vagy sütőt válasszunk?
Mennyit spórolhatunk egy kis odafigyeléssel?

Bővebben >>
Csertán Gáztechnika

Vízmelegítés

Hogyan takarékoskodjunk a meleg vízzel?
Megtakarítási lehetőségek - eszköz vagy anyagi ráfordítás nélkül
Nagy megtakarítási lehetőségek - kis költségráfordítással
Nagy megtakarítási lehetőségek - nagyobb befektetéssel, hosszú távra

Bővebben >>